divendres, 12 d’octubre del 2012

No tot s’hi val amb el patrimoni local.



Vista de la mampara des de el vestíbul
La recent col·locació d’una mampara per separar espais al vestíbul principal de la planta baixa de l’edifici de l’Ajuntament delata la manca de criteri, la poca sensibilitat i la falta de respecte vers el nostre patrimoni local que té l’actual equip de govern municipal, format pels grups de Convergència i Unió, Gent de Begues, Units per Begues i Esquerra Republicana de Catalunya.

L’antic habitatge d’estiueig de Can Torres, situat a l’Avinguda Torres Vilaró, és des de l’any 1964 la seu de l’ajuntament de Begues. Va ser construït a principis de segle XX i és d’una bona qualitat formal i constructiva. La influència de l’estil modernista és evident i els materials emprats són excel·lents, tal com s’ha pogut constatar en els decurs de les diferents feines de rehabilitació que en els darrers anys s’han anat fent a l’edifici.

La primera gran rehabilitació es va fer a principis dels anys 90, on entre d’altres importants millores es va col·locar un ascensor i es va obrir un generós espai central que dóna una agradable sensació d’amplitud a l’interior de tot l’edifici. Les posteriors intervencions han incidit amb temes de mobiliari i de petites obres de millora i sempre han procurat ser coherents amb els valors formals que hem heretat d’aquesta construcció.

La mampara que recentment s’ha col·locat, a part dels materials emprats i les seves dubtoses textures, no té cap mena d’interès formal i provoca una desagradable sensació d’estretor al voltant d’un espai d’especial importància distributiva, ja que forma part associada dels elements de comunicació vertical de l’edifici: l’escala, el triple espai i l’ascensor com a elements de relació i comunicació entre les dependències municipals.

Desconec les raons que han portat a materialitzar aquesta intervenció i la col·locació de la mampara i m’imagino que serà per un suposat tema de privacitat. No ho considero justificable de cap de les maneres, ja que aquest espai en concret actua com a vestíbul principal de distribució general de planta baixa i ha de tenir la amplitud, la generositat de mides i de valor formal dels materials a emprar que dignifiquin, encara que sigui modestament, un dels millors exemples edificats del nostre patrimoni local.

És l’edifici públic més emblemàtic que tenim al poble i cal dignificar-lo sempre, encara que sigui amb els petits detalls. I els gestors públics ho han de garantir i han de donar exemple.

Octubre de 2012 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada